Tons Of Rock – En studie i ROCK!

Då var årets hårdrockshändelse slut, en festival fick se ljuset för första gången, absolut inte sista. Denna start är något folk kommer att skryta om, att de fick vara med på, om 20 år, precis som de som fick vara med på Woodstock eller varför inte på första Roskildefestivalen. För vilket startskott det blev…

image

Tons Of Rock, foto Jens Karlberg

För det första, placeringen. Fredriksten festning, Fredriksten är perfekt som koncert/festival-arena. Det vet ju alla som finns i Halden, då den används från allt från Opera till Def leppard, från TV-sända Allsång på Grensen till festivalen Kanonrock.
Fredriksten är ju som byggd för hård rock, med sina kanoner och stenmurar.

image

Foto Jens Karlberg

För det andra, Line-Up. De band man lyckats få till lilla Halden är imponerande, Volbeat, Slayer, Antrax, Sabaton, WASP, Turbonegro, Sepultura, Soilwork och mycket mer.
Nu är det ju inga duvungar som varit i bakgrunden och pionjärer, Svein Bjørge och Espen Holtan. Svein är har väl haft ett finger med i varenda festival i Norge och några andra i Skandinavien.

image

Turbonegro från Tons Of Rock!

För det tredje, de frivilliga. Haldensarna verkar ha tagit festivalen till sitt hjärta, för vilken uppslutning, antalet funktionärer måste ju ha varit enormt. Klart det säkert förekommit en hel del barnsjukdommar eller så, men inte som jag kunde se. Men man måste ha det gamla ordspråket i minnet, att Rom byggdes inte på en dag.

image

Så allt är perfekt? Nej självklart inte, men jag skulle inte vilja påstå att det har med arrangörerna att göra. Visst var det styva ölpriser, men enligt norska mål mätt, billigare än Aker brygge. Visst dåligt matutbud, men det är ju första året och det är inte alltid så lätt att sälja in platser, där man inte har några historiska data att visa upp, biljettförsäljning etc.
Lite över 10 000 biljetter sålda, man siktade ju på 6 500 biljetter för att gå breakeven, det var iofs budjetten när det var planerat två-dagars festival.

Jag ser redan fram emot Tons Of Rock 2015!

Mer att läsa:
MetalHammer.no
Helt Seriøst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s