Burkaförbud inom EU?

image

Europadomstolen har gett grönt ljus för Frankrikes kontroversiella förbud mot heltäckande slöja, nu kan fler länder komma att följa efter. I både Norge och Danmark höjs röster för att liknande lagstiftning ska införas.

I Norge kan både Fremskrittspartiet och Arbeiderpartiet (Ap) på nytt ta upp frågan, rapporterar tidningen VG.

– När stortinget förkastade ett sådant förbud 2013 var det viktigaste argumentet att Norge riskerade att dömas i Europadomstolen. Nu är det argumentet borta. Jag anser att vi måste ta en ny diskussion om ett eventuellt förbud efter detta, säger Ap-ledaren i Oslo, Jan Bøhler.

Dansk folkeparti gör nytt försök
Även i Danmark – där Dansk folkeparti redan två gånger försökt få till ett liknande förbud – ska talespersonen Pia Kjærsgaard göra en ny framstöt.

– Det duger inte att kvinnor går fullständigt täckta, att man inte kan se deras mimik och att man inte kan se vem man har framför sig, säger hon till Berlingske.

Frankrike får stöd för förbudet
Europadomstolens beslut kom sedan en 24-årig kvinna anmält Frankrike, med argumentet att förbudet kränkte hennes yttrande- och religionsfrihet. Men enligt Europadomstolen är förbudet inte ”baserat på de religiösa konnotationerna av beklädnaden, utan bara på det faktum att den döljer ansiktet”, uppger BBC.

Vissa beklädnader, såsom mc-hjälmar, undantas i den franska lagen.

Mer att läsa:
Telegraph

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s