M-politiker polisanmäld för negerboll!

image

Gävleföretaget Saemas chokladboll har rört upp känslor i sociala medier. I deras sortiment kallas den nämligen för ”Gammeldags fördomsfri Negerboll”.
Arbetarbladet frågade Saemas delikatessers ägare Eva Sidekrans hur tankarna gick vid namnvalet.
– Gå in på tyda.se och sök på ordet negerboll. Där får du förklaringen, säger hon. I övrigt vill hon inte kommentera namnsättningen på bakverket.
”Enligt Livsmedelsverket kan inte en negerboll kallas för cocosboll eller chokladboll, då de båda innehåller för liten mängd av cocos respektive choklad” är förklaringen på språklexikonet tyda.se, som Eva Sidekrans syftar på.
Men i lexikonet står det även att ”ordet bör dock undvikas enligt diskrimineringsombudsmannen”, något som Saema uppenbarligen valt att bortse från.

Nu är det så att Eva Sidenkrans inte bara är delikatessbagare, utan även moderatpolitiker och har hon även blivit polisanmäld. Bakom anmälan står Afrosvenskarnas riksförbund. Ordförande Zakaria Zouhir anser att namnet är både kränkande och rasistiskt, och säger till TT:

”Vi har på morgonen polisanmält henne för hets mot folkgrupp. Skulle etiketter inte omfattas av diskrimineringslagen så är det kanske någonting som man borde ändra på. För det här är rasistiskt och kränkande.”

Förbundet har även skrivit ett brev till Moderaternas partisekreterare Kent Persson och bett om en förklaring.

Enligt Jessika Vilhelmsson, ordförande för Moderaterna i Uppsala län, kommer frågan att diskuteras internt.

— Det är olämpligt att använda det ordet och vi kommer att ha ett möte i förbundsledningen och även ha ett samtal med henne, men jag kan i dag inte ge besked om hon kan stå kvar på valsedeln, säger hon.

Mer att läsa:
Tyda.se
Saema

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s